Czytacze

Estetyczny i funkcjonalny sprzęt gastronomiczny

Definicja gastronomii jest na tyle szeroka, że może być rozumiana na kilka możliwych sposobów. Najczęściej jednak tego typu zwrot określa po prostu kuchnię oraz wszystko to, co znajduje się bezpośrednio w jej środku. ?Gastronomia? jako taka kojarzona jest jednak z branżową działalnością restauratorską i z pewnością taka definicja pada najczęściej w konfrontacji z przeciętnym konsumentem. Takie sformułowanie jest oczywiście jak najbardziej trafne i pomaga w dokonaniu prostego podziału na kuchnie domowe i kuchnie profesjonalne, zajmujące się obsługą większej ilości klientów. Podział na ?profesjonalne? i ?nieprofesjonalne? dotyczą także samego wyposażenia, jakim jest sprzęt gastronomiczny. Do jego produkcji wykorzystywane są inne tworzywa i jest to przede wszystkim wysokiej jakości stal nierdzewna. Ze względu na to, że sprzęt gastronomiczny poddawany jest ciągłej dezynfekcji i narażony na kontakt z gorącym powietrzem, parą wodną i uszkodzeniami mechanicznymi, musi być wykonany z takiego materiału, który byłby w stanie zachować jego pierwotną formę i estetykę. Wiadomo też, że stanowi on stałe wyposażenie takich lokali, jak restauracje, jadłodajnie, stołówki, kawiarnie i bary, dlatego musi być na tyle pojemny i funkcjonalny, aby nadążyć z przygotowaniem i podgrzewaniem zwiększonej ilości dań i sprostać oczekiwaniom głodnych konsumentów. Jest to podstawowy element, który odróżnia sprzęt gastronomiczny od pozostałych i dlatego właśnie producenci tego typu urządzeń opracowują nowe techniki wytwórcze, które umożliwiłyby im wygenerowanie takich pieców konwekcyjno-parowych, chłodziarek, zmywarek czy kostkarek do lodu, które byłyby nie tylko estetyczne i trwałe, ale i funkcjonalne. Muszą być przecież w nieustannej gotowości do działania i przygotowane do tego, aby na bieżąco i bez żadnych przerw wydawać duże ilości posiłków.

Oczywiście sprzęt gastronomiczny posiada różną wielkość i przeznaczenie, wszystko uzależnione jest nie tylko od charakteru lokalu, ale i od jego lokalizacji czy docelowego klienta. W przypadku dużej restauracji, urządzenia muszą być proporcjonalnie większe, przydadzą się także maszyny o określonym działaniu ? mogą to być na przykład duże piece do pizzy, wielkogabarytowe zmywarki, stosunkowo duże lodówki, obieraczki do warzyw, krajalnice czy stoły ze stali nierdzewnej przystosowane do krojenia czy obrabiania mięsa, owoców i zieleniny. Analogicznie kawiarnia, która nastawiona jest bardziej na wydawanie zimnych potraw, takich jak lody, napoje czy drobne posiłki -jak na przykład śniadania, będzie potrzebowała sprzętu o mniejszych gabarytach, bardziej nastawionego na chłodzenie, niż obróbkę termiczną. Dlatego też dużo bardziej sprawdzą się tam nadstawki chłodnicze, stoły mroźnicze i schładzarki szokowe, które w całości wykonane są ze stali nierdzewnej i w wielu przypadkach posiadają witryny ze szkła hartowanego i cyfrowy termostat, który pozwala na dowolną zmianę temperatury oraz automatyczne rozmrażanie. Przeszklone witryny są o tyle wartościowym dodatkiem, że w lokalach w stylu kawiarni czy cukierni, liczy się właściwa ekspozycja deserów, lodów czy kaw. Im estetyczniejsze miejsce przechowywania potraw, tym chętniej sięgają po nie klienci. Dlatego też producenci tworzący taki sprzęt gastronomiczny dbają o jego zwiększoną estetykę i łatwość utrzymywania ich w czystości.

Podobnie jest w przypadku małych barów lub stoisk w typie budek z hot-dogami czy hamburgerami, które nie wymagają nad wyraz specjalistycznego i rozbudowanego sprzętu. Zazwyczaj ograniczają się do mikrofalówek, podgrzewaczy do parówek czy niewielkich zmywarek, dzięki którym są w stanie wydawać przewidywaną ilość posiłków bez nadużywania, chociażby, energii elektrycznej. Przydrożna budka z hot-dogami może sobie zresztą pozwolić na wykorzystywanie klasycznych sprzętów, nawet takich, które stanowią podstawowe wyposażenie naszych domów. Tak naprawdę o doborze gastronomicznych maszyn decyduje skala prowadzonych działań ? im bowiem większy lokal, tym większe powinny być urządzenia i więcej funkcji powinny w sobie łączyć. Producenci wyposażenia na bieżąco poprawiają skuteczność swoich wyrobów i zwiększają ich ergonomiczność za pośrednictwem kolejnych przycisków, programatorów i użytecznych opcji. Ekonomiczność i wydajność jest w takiej sytuacji niezwykle ważna, ponieważ pozwala restauratorom na oszczędzanie cennych pieniędzy z inwestycji. Wiedzą o tym projektanci i producenci, którzy wdrażają dorobek najnowszych technologii i wypuszczają na rynek gastronomiczny urządzenia, takie jak chociażby najnowszej generacji piece konwekcyjno-parowe, które są w stanie gromadzić nadmiar wyprodukowanego ciepła i zwrócić go w postaci dodatkowej energii, skracając czas termicznej obróbki żywności i oszczędzając zużycie prądu nawet o kilkadziesiąt procent.

Wyposażenie gastronomii nowej generacji ma więc przede wszystkim dwa podstawowe zadania do wykonania ? pierwsze polega na usprawnieniu personelowi procesu przygotowania potraw, drugie natomiast dotyczy pozyskania aprobaty konsumentów ? nie tylko za pośrednictwem smacznych dań, ale i ciekawej estetyki. Na rynku gastronomicznym dominuje bowiem nowa forma wyposażenia, które jest nie tylko funkcjonalne, ale i atrakcyjne wizualnie.